Rola tektury w opakowaniach spożywczych
Opakowania to bardzo ważny element branży spożywczej. Zastosowanie i rola opakowań jest dzisiaj tak olbrzymia, że właściwie możemy powiedzieć, że bez nich branża spożywcza w formie, jaką znamy, przestałaby istnieć, a na pewno nie działałaby tak, jak działa obecnie.
I chociaż co jakiś czas pojawiają się nowe rodzaje opakowań przeznaczonych do branży spożywczej, to i tak w końcu okazuje się, że opakowania tekturowe są właściwie nie do zastąpienia. Do tego bardzo często zapominamy, jak ważną rolę do odegrania ma pudełko tekturowe, które staje się opakowaniem spożywczym. Jaka to rola? I dlaczego opakowania z tektury cały czas są opakowaniami, po które tak często sięga branża spożywcza? W dzisiejszym artykule postanowiliśmy pochylić się właśnie nad tym tematem!
Opakowania a branża spożywcza
Zacznijmy jednak od tego, do czego branża spożywcza wykorzystuje opakowania. Ktoś może powiedzieć, że to oczywiste - każdy przecież wie do czego służy opakowanie. I to prawda, jednak nie każdy wie, że opakowania do branży spożywczej muszą spełniać konkretne wymagania i nie każdy materiał nadaje się na takie opakowania. Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że opakowania takie muszą być przystosowane do kontaktu z żywnością, czyli spełniać dość rygorystyczne wymogi. Do tego opakowania także muszą wykazywać sporą odporność na działanie chociażby tłuszczy i nie pozwolić na ich przenikanie na zewnątrz. Kolejna rzecz to to, że opakowania zdecydowanie ułatwiają i usprawniają transport towarów spożywczych. Dzięki opakowaniom - pojedynczym czy zbiorczym - transport, ale także magazynowanie produktów spożywczych jest znacznie łatwiejsze i przebiega zdecydowanie sprawniej. No i najważniejsza spawa - opakowania zmniejszają straty wynikające z uszkodzenia zapakowanych produktów.
Jednak opakowania takie nie służą jedynie do pakowania oraz usprawnienia transportu, czyli ochrony produktów spożywczych różnego rodzaju. Opakowania, oczywiście odpowiednio dobrane i przygotowane, są dobrym sposobem na reklamę i budowanie wizerunku firmy. W końcu to one jako pierwsze rzucają się w oczy i niewykorzystanie tego jest wręcz błędem niewybaczalnym.
Zalety użycia opakowań tekturowych w branży spożywczej
Wiemy już jak ważne są opakowania i jaką rolę pełnią w branży spożywczej. Jednak, dlaczego to akurat opakowania wykonywane z tektury są tak popularne właśnie w tej branży? Otóż, posiadają one naprawdę sporo pożądanych cech, które idealnie nadają się w zestawieniu z produktami spożywczymi. Prócz tego, że tektura jako najgrubszy materiał papierniczy jest relatywnie odporna na uszkodzenia mechaniczne i w związku z tym świetnie chroni zapakowany produkt, to przy tym wszystkim jest ona bardzo lekka. Opakowanie wykonane z tektury waży naprawdę niewiele, a dzięki temu stanowi wręcz znikomą wagę całego produktu, co w branży spożywczej jest bardzo istotne – szczególnie w produktach, które wyceniane są na podstawie wagi. Inna sprawa to fakt, że opakowania tekturowe bardzo dobrze chronią przed światłem, a to również przekłada się na zachowanie parametrów produktów spożywczych. Do tego materiał ten nadaje się również do pakowania produktów gorących, na przykład pizzy czy innych dań na wynos, a przy odpowiedniej technice produkcji – nawet produktów płynnych. W kontekście zastosowania opakowań tekturowych w branży spożywczej warto wspomnieć jeszcze o co najmniej dwóch cechach. Pierwsza rzecz to łatwość transportowania i magazynowania zarówno produktów już zapakowanych w pudełka tekturowe, jak i samych opakowań tego typu. Druga sprawa to ekologiczny aspekt takich opakowań. Tektura w przeciwieństwie do tworzyw sztucznych jest proekologiczna, co w dzisiejszych czasach jest dość istotne.
Jednak zaznaczyliśmy, że opakowania to także element dekoracyjny i dobra reklama. Tutaj również tektura jest bardzo wdzięcznym materiałem. Można na niej drukować lub ją oklejać, a sama personalizacja opakowań z niej wykonanych jest dość łatwa i tania.
Jak wykorzystuje się opakowania tekturowe w branży spożywczej?
Jak jednak konkretnie można wykorzystać opakowania z tektury w branży spożywczej? Sposobów jest bardzo wiele. Od opakowań na warzywa i owoce, poprzez pudełka do pakowania produktów spożywczych, po opakowania na dania serwowane na wynos, o czym już wspominaliśmy. Jednak takie opakowania coraz bardziej eliminują ich odpowiedniki z tworzyw sztucznych. Coraz częściej pojawiają się tekturowe opakowania na ciasta i torty, a nawet na mięso, gdzie stosuje się tekturę o małej wsiąkliwości. Nie możemy także zapomnieć o opakowaniach zbiorczych, czyli większych kartonach, w które pakowane są prawie wszystkie produkty spożywcze, jakie możemy znaleźć na półkach sklepowych.
Widać więc, że tektura jako materiał na opakowania cały czas ma się bardzo dobrze, szczególnie w zestawieniu z produktami z szeroko rozumianej branży spożywczej.